Keto dieet tips: 23 tips voor beginners (inclusief weekschema en recepten)

Het Keto dieet is een populaire manier om gewicht te verliezen en je gezondheid te verbeteren. Door het beperken van koolhydraten en het verhogen van je vetinname, wordt het lichaam aangezet tot het gebruik van vet als brandstof. Hieronder vind je 23 nuttige tips om je te helpen het meeste uit het Ketogeen dieet te halen en succesvol te zijn.

1. Maak een schema

Een schema is essentieel wanneer je wilt beginnen met een gezondere levensstijl of een specifiek dieet, zoals het Keto dieet. Zonder een plan maak je het jezelf onnodig moeilijk, omdat je dan pas aan het eind van de dag gaat nadenken over wat je gaat eten. Hierdoor bestaat het risico dat je ongezonde keuzes maakt.

Gelukkig is er geen reden om je zorgen te maken want onze website biedt een gratis 28-dagen schema aan, dat jou helpt om de perfecte start te maken met het Keto dieet. Dit schema helpt je om georganiseerd te blijven en gezonde keuzes te maken, zodat je succesvol kunt zijn in je dieetreis.

GRATIS DOWNLOAD: Keto Snelstart Weekmenu – Hoe jij snel en gemakkelijk op een gezonde manier kunt afvallen met het keto dieet

2. Maak een boodschappenlijst

Een boodschappenlijst maken is heel handig omdat het helpt om georganiseerd te blijven en ervoor zorgt dat je alleen de benodigde ingrediënten koopt. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen:

 1. Het helpt bij het plannen van maaltijden: door een boodschappenlijst te maken, kun je plannen welke maaltijden je wilt bereiden en welke ingrediënten je hiervoor nodig hebt.
 2. Het helpt om geld te besparen: door een boodschappenlijst te maken, kun je vermijden dat je impulsaankopen doet en dus zo geld besparen.

Het 28 Dagen Keto Challenge boek neem dit voor je uithanden met duidelijke boodschappenlijsten per week.

3. Eet gebalanceerd

Als je te weinig eet verhonger je jezelf. Eet je precies goed dan ben je fit en val je af! Hoe eet je nou precies goed?

Bij een Keto dieet verhoog je jouw inname van vetten en eiwitten en verlaag je juist je inname van koolhydraten. Het verminderen van je koolhydraatinname helpt je lichaam om in een staat van Ketose te komen, waarin je lichaam vet gaat gebruiken als energiebron. Om in een staat van ketose te raken, dient de energie voor maximaal 5% uit koolhydraten te komen, 20% uit eiwitten en 75% uit vetten

Voor veel mensen is de grootste uitdaging bij het volgen van een Keto dieet: het vinden van een gebalanceerd voedingspatroon waarbij je niet teveel koolhydraten binnenkrijgt, maar wel de juiste vitamines en voedingsstoffen voor een goede gezondheid. Hierdoor merk je al snel dat je last kunt krijgen van futloosheid, honger en gebrek aan motivatie om je dieet vol te houden.

Om jou te helpen op een gezonde manier met Keto aan de slag te gaan, zonder alles eerst urenlang zelf uit te hoeven zoeken, delen we ons Gratis “Keto Snelstart Weekmenu” met je:

GRATIS DOWNLOAD: Keto Snelstart Weekmenu – Hoe jij snel en gemakkelijk op een gezonde manier kunt afvallen met het keto dieet

4. Drink geen drankjes die gezond lijken maar heel veel suiker bevatten

Je zult versteld staan hoeveel drankjes enorm veel suiker bevatten. Pas hier echt voor op want anders kan je je harde werk van gezond eten tenietdoen. Vervang dit door koolhydraatarme drankjes te vinden op gezonderecepten.nl.

5. Oh nee ik heb een hongerklop…. Wat nu? Ga niet niks eten….

Als je niks eet gaat je hongeraanval alleen maar sterker worden. Zorg er daarom voor dat je van te voren afspreekt met jezelf hoeveel je gaat eten. Als je je daaraan houdt en vijf minuten wacht na het opeten dan zal je merken dat je weer energie hebt en je vreetkick verdwenen is.

Probeer een gezonde snack of maaltijd te vinden, zoals fruit, groenten, volkoren granen, mager eiwit en gezonde vetten. Vermijd eten dat veel suiker, zout of ongezonde vetten bevat. Als je niet zeker weet wat je moet eten, kun je overwegen om een professioneel diëtist of een arts te raadplegen om je te helpen bij het maken van gezonde keuzes.

6. Zorg voor voldoende slaap!

Slaap is belangrijk omdat het helpt ons lichaam en geest te herstellen en te laten functioneren. Wanneer we slapen gebeuren er verschillende dingen in ons lichaam die ons helpen gezond te blijven. Hier zijn enkele van de belangrijkste redenen waarom voldoende slaap belangrijk is:

 1. Het regelt onze hormonen: slaap helpt ons lichaam om hormonen te regelen, waaronder insuline, groeihormoon en cortisol. Dit is belangrijk voor het handhaven van een gezonde bloedsuikerspiegel en spiergroei.
 2. Het versterkt ons immuunsysteem: wanneer we slapen, produceert ons lichaam eiwitten die ons helpen infecties en ziekten te bestrijden.
 3. Het helpt ons te concentreren en te leren: slaap helpt ons geheugen te versterken en nieuwe informatie te verwerken. Dit kan ons helpen bij het leren van nieuwe dingen en het verbeteren van onze concentratie en prestaties.
 4. Het vermindert stress: slaap helpt ons te ontspannen en te herstellen van emotionele stress. Dit kan ons helpen om beter om te gaan met stressvolle situaties en een gezonde emotionele balans te behouden.

7. Snack voldoende

Zorg ervoor dat je genoeg gezonde snacks neemt. Zo voorkom je een ‘vreetkick’ en houd je je energie op peil. In het 28-Dagen Keto challenge boek zitten enorm veel heerlijke snacks.

8. Drink voldoende!

Je lichaam bestaat voor ongeveer de helft uit water. Water is niet alleen lekker, het geeft je ook een vol gevoel. Door water versterken we ook ons afweersysteem. Water zorgt er ook voor dat de voeding die we binnen krijgen wordt gereinigd. De voedingstoffen worden vervoerd naar de cellen en de afvalstoffen worden afgevoerd.

9. Kook met iemand die ook het koolhydraatarme dieet volgt

Er zijn verschillende redenen waarom het leuk is om te koken met iemand die ook het Keto dieet volgt. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen:

 1. Het kan helpen bij het vasthouden aan het dieet: als je samen kookt met iemand die hetzelfde dieet volgt als jij, kan dit helpen om je gemotiveerd te houden en op koers te blijven.
 2. Het kan inspireren tot nieuwe recepten: door samen te koken met iemand die ook het Keto dieet volgt, kun je nieuwe recepten en ideeën uitwisselen, wat kan helpen om de variatie in je dieet te vergroten.
 3. Het kan sociale steun bieden: het koken met iemand anders kan een sociaal aspect toevoegen aan het dieet en kan helpen bij het verminderen van het gevoel van eenzaamheid of isolement dat soms kan optreden bij het volgen van een specifiek dieet.
 4. Het kan de kosten verlagen: door samen te koken, kun je grotere hoeveelheden ingrediënten kopen en delen, wat kan helpen om de kosten van het dieet te verlagen.
 5. Het kan plezier toevoegen aan het proces: koken met iemand die ook het Keto dieet volgt, kan een leuke manier zijn om samen tijd door te brengen en plezier te hebben met het proces van het bereiden van gezonde maaltijden.

10. Ik ben helemaal alleen….

Als je alleen dit traject start en je moet ook koken voor anderen in het huis, maak je dan niet druk. Voeg simpelweg koolhydraten los toe. Denk aan: rijst, brood en aardappelen. Maar wees niet bang want ook zij gaan ongetwijfeld de lekkere recepten uit dit boek willen eten. Lukt het niet om ze te overtuigen stuur ons een berichtje op instagram @gezonderecepten_nl of mail ons en we zullen je kennis laten maken met een aantal toppers die ook het Keto dieet volgen. Zij zijn allemaal bekend met de 28 dagen Keto Challange!

11. Check alle voeding die je normaal gesproken altijd at op de hoeveelheid koolhydraten

Zo krijg je een goed beeld van wat je nou eigenlijk eet en waarom dit niet goed is of juist wel!

12. Waar vind ik broodvervangers?

Op gezonderecepten.nl kunt u recepten voor broodvervangers vinden die gezonder zijn dan traditioneel brood.

13. Lees bij aankoop van producten altijd het etiket. Wat zit er in? Wat eet ik eigenlijk?

Het is belangrijk om het etiket van een product te lezen omdat het je informatie geeft over de inhoud van het product, waaronder de ingrediënten, de hoeveelheid calorieën, vet, suiker en de voedingswaarden. Dit helpt je bij het maken van keuzes over wat je eet en drinkt. Het kan ook helpen bij het behouden van jouw gezondheid. Bovendien kan het helpen om te weten of een product allergenen bevat of niet, of het bijvoorbeeld gluten bevat of niet. Zo kan het ook helpen bij dieet keuzes of voedingsbeperkingen.

14. Ik ben een fanatieke sporter!

Als je veel sport is voeding heel belangrijk. Zorg er daarom voor dat als je veel sport je je lichaam ook extra voeding geeft. Vul simpelweg de calorieën aan die je verbrandt en je zit goed. 

15. Eet rustig…

Wanneer we rustig eten, geven we ons lichaam de tijd om de signalen van verzadiging te ontvangen, zodat we kunnen stoppen met eten wanneer we vol zijn. Hier zijn enkele van de belangrijkste redenen waarom rustig eten belangrijk is:

 1. Het helpt ons om beter te luisteren naar onze lichamelijke signalen: wanneer we rustig eten geven we ons lichaam de tijd om de signalen van verzadiging te ontvangen. Dit kan ons helpen om beter te luisteren naar en te voorkomen dat we te veel eten.
 2. Het kan helpen bij het verbeteren van de spijsvertering: wanneer we rustig eten geeft het ons lichaam de tijd om de juiste hoeveelheid speeksel en maagsappen te produceren. Dit kan helpen bij het verbeteren van de spijsvertering en het verminderen van de kans op indigestie.

16. Ik ben een week gestopt 🙁

Maak je alsjeblieft niet druk. Een week of langer stoppen is niet het einde van de wereld. Helaas is er wel een hoop progressie en hard werk verloren gegaan. Maar ga niet bij de pakken neer zitten. Begin opnieuw met nog meer wilskracht want je wilt niet weer je harde werk verloren zien gaan. Geef niet op! Hard werk wordt beloond!

Kijk op gezonderecepten.nl voor gratis heerlijke recepten als je even geen inspiratie heb!

17. Drink niet teveel alcohol

In sommige alcoholische dranken zitten veel koolhydraten. Buiten dat alchohol vergif is voor je lichaam en het afvallen remt, haalt het ook alle energie van je lichaam weg om te verteren. Hierdoor val je dus niet, of heel moeilijk af.

18. Begin de dag met een groot glas water

Er zijn verschillende redenen waarom het goed is om de dag te beginnen met een groot glas water. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen:

 1. Het helpt bij de hydratatie: water is essentieel voor het goed functioneren van het lichaam, en na een nacht slapen ben je waarschijnlijk uitgedroogd. Het drinken van een groot glas water bij het opstaan helpt bij het herstellen van de vochtbalans in het lichaam.
 2. Het kan helpen bij gewichtsverlies: een groot glas water voor een maaltijd kan helpen bij het verminderen van de honger en het verminderen van de hoeveelheid voedsel die je eet.
 3. Het kan de stofwisseling verhogen: water kan de stofwisseling verhogen, wat weer kan helpen bij het verbranden van calorieën en het verliezen van gewicht.
 4. Het kan helpen bij het reinigen van het lichaam: water helpt bij het verwijderen van afvalstoffen uit het lichaam en kan helpen bij het verminderen van de hoeveelheid gifstoffen in het lichaam.
 5. Het kan de huid verbeteren: water kan de huid gehydrateerd houden en kan helpen bij het verminderen van rimpels en fijne lijntjes.

19. Stel doelen!

Het is belangrijk om doelen te stellen bij het volgen van het keto-dieet, omdat het je helpt om gericht te blijven en succes te behalen. Hier zijn enkele van de belangrijkste redenen waarom het stellen van doelen belangrijk is:

 1. Het helpt bij het vasthouden aan het dieet: door duidelijke doelen te stellen, kun je je gemotiveerd houden om het dieet te volgen, zelfs als je tegen obstakels aanloopt.
 2. Het helpt bij het meten van vooruitgang: door doelen te stellen, kun je je vooruitgang meten en zien of je op koers bent om je doelen te bereiken.
 3. Het helpt bij het maken van realistische verwachtingen: door doelen te stellen, kun je realistische verwachtingen hebben over wat het Keto diet voor jou kan betekenen en hoe snel je resultaten kunt verwachten.
 4. Het helpt bij het aanpassen van je dieet: als je doelen stelt, kun je je dieet aanpassen als je ziet dat je niet op koers bent om je doelen te bereiken.
 5. Het helpt bij het behouden van veranderingen: als je doelen bereikt, is het makkelijker om de veranderingen in gewoonten die je hebt aangebracht, behouden in je dagelijks leven.

20. Lees deze tips later nog 1 keer

Geloof me, het zal je helpen herinneren om nog beter op te letten op deze dingen. Iets over het hoofd zien of vergeten kan snel gebeuren.

21. Vraag professioneel advies

Het is altijd verstandig om professioneel advies te vragen voordat je begint met een nieuw dieet, vooral als je medische aandoeningen of specifieke voedingsbehoeften hebt. Laat je voedingspatroon beoordelen door een diëtist of voedingsdeskundige voordat je begint met het Keto dieet.

22. Wees voorzichtig met netto-koolhydraten.

Sommige voedingsmiddelen die als ‘low-carb’ worden beschouwd, kunnen een hoog netto-koolhydraatgehalte hebben. Controleer de etiketten en houd rekening met de hoeveelheid voedingsvezels en suikeralcoholen die in de voeding zit.

23. Starten met een 28-dagen plan is de belangrijkste tip voor succes met het keto dieet.

Omdat het je helpt om een vast patroon te creëren en gewoonten te ontwikkelen die nodig zijn voor een succesvolle implementatie van het dieet. Veel mensen geven op bij het keto dieet omdat het hen teveel moeite kost om aan te passen aan de nieuwe voedingsgewoonten.

Door het volgen van het 28-dagen plan, krijg je een gestructureerde aanpak waarmee je stap voor stap kunt wennen aan het dieet. Ook kan het 28-dagen plan je helpen om op een realistische manier je voortgang te meten en je motivatie op peil te houden.

>> Start vandaag nog met jouw 28 Dagen Keto Challenge!

Bedankt voor het lezen van onze blog op gezonderecepten.nl. We hopen dat u inspiratie heeft opgedaan voor gezonde maaltijden en dat u ons zult blijven volgen voor nog meer gezonde recepten en tips. Onthoud dat een gezonde levensstijl begint met gezonde keuzes in de keuken. Tot de volgende keer!

alt_tekst

Afvallen met ons Gratis 7 Dagen Keto Snelstart Pakket!

Onze weekmenu's en recepten hebben al meer dan 31.932 mensen geholpen om af te slanken. Wil jij ook samen met ons een kickstart geven aan jouw Keto succes? Vul hieronder je beste e-mail adres in:

Plaats een reactie