Voedingswaarden (per portie)
Ingrediënten
- 75 gram ongezouten roomboter
- 100 gram gehakte walnoten en pecannoten
- 90 gram erythritol
- 60 ml volle room
- Mespunt zout
- 200 gram ketochocolade zwart
Aan de slag
- Smelt de roomboter op lage temperatuur.
- Voeg er de gehakte noten aan toe en daarna de erythritol, de room en het zout.
- Laat indikken tot een siroop (op lage temperatuur).
- Giet in een bakvorm en zet het 40 minuten in de koelkast.
- Als het notenmengelsel hard is, verwarm dan 100 gram chocolade met een beetje room. Giet dit over het notenmengsel.
- Laat 1 uur afkoelen in de koelkast.
- Keer alles om in de vorm en giet weer 100 gram gesmolten chocolade erover.
- Zet dit een uur in de koelkast.
- Haal de chocolade-noten repen uit de koelkast en snijd in blokjes.
Wat is erythritol?
Erythritol is een natuurlijke zoetstof die steeds populairder wordt in de keto-gemeenschap vanwege zijn minimale impact op de bloedsuikerspiegel en het vermogen om een zoete smaak te geven zonder extra calorieën toe te voegen. Het wordt geproduceerd door een natuurlijk gistingsproces van glucose, waardoor het in tegenstelling tot andere suikeralcoholen gemakkelijk door het lichaam wordt afgebroken en geabsorbeerd. Het wordt ook niet gemetaboliseerd door darmbacteriën, waardoor het minder snel een opgeblazen gevoel of andere spijsverteringsproblemen veroorzaakt dan andere zoetstoffen.
Hoewel erythritol relatief veilig is en als een gezond alternatief voor suiker wordt beschouwd, is het nog steeds belangrijk om het met mate te consumeren. Het is nog steeds mogelijk om een overmatige hoeveelheid erythritol te consumeren en daarbij ongewenste effecten te ervaren, zoals misselijkheid, diarree en maagkrampen. Zoals bij alle voedingsmiddelen geldt dat een matige en gebalanceerde inname van erythritol past binnen een gezond en gebalanceerd dieet.