Koolhydraatarm dieet: jouw pad naar gewichtsverlies | De Complete Gids

Een koolhydraatarm dieet is een populaire manier om af te vallen. Bij dit dieet wordt de inname van koolhydraten beperkt en wordt er meer nadruk gelegd op eiwitten en vetten. Maar hoe werkt dit dieet precies en hoe kan het helpen om gewicht te verliezen?

Hoe werkt een koolhydraatarme-dieet?

Wanneer je minder koolhydraten eet, zal je lichaam op zoek gaan naar andere energiebronnen. Normaal gesproken haalt je lichaam energie uit glucose, dat afkomstig is van koolhydraten. Als er minder glucose beschikbaar is, zal je lichaam overgaan op het verbranden van vetten voor energie. Dit proces staat bekend als ketose.

Bij een koolhydraatarm dieet is het belangrijk om voedingsmiddelen met veel koolhydraten te vermijden, zoals brood, pasta, rijst en suikerrijke snacks. In plaats daarvan worden eiwitrijke voedingsmiddelen zoals vlees, vis en eieren, en gezonde vetten zoals avocado, noten en zaden, gepromoot.

Hoe kan een koolhydraatarm dieet helpen om af te vallen?

Een koolhydraatarm dieet kan helpen om gewicht te verliezen op verschillende manieren:

 1. Vermindering van calorie-inname: Omdat voedingsmiddelen met veel koolhydraten vaak veel calorieën bevatten, kan het verminderen van de inname van deze voedingsmiddelen leiden tot een vermindering van de totale calorie-inname. Dit kan leiden tot gewichtsverlies.
 2. Verhoging van de eiwitinname: Eiwitten hebben een hogere thermische waarde dan koolhydraten en vetten. Dit betekent dat het lichaam meer calorieën verbrandt om eiwitten af te breken en te verteren. Een hogere eiwitinname kan dus bijdragen aan gewichtsverlies.
 3. Verbetering van de insulinegevoeligheid: Koolhydraten hebben invloed op de bloedsuikerspiegel en de insulineproductie. Een dieet met weinig koolhydraten kan de insulinegevoeligheid verbeteren, wat kan helpen om het hongergevoel te verminderen en de vetverbranding te verhogen.
 4. Vermindering van de eetlust: Omdat eiwitten en gezonde vetten langer verzadigen dan koolhydraten, kan een koolhydraatarm dieet helpen om de eetlust te verminderen. Hierdoor kan het gemakkelijker worden om minder te eten en dus af te vallen.

Wat doet het met je lichaam?

Een koolhydraatarm dieet kan verschillende effecten hebben op je lichaam:

 1. Ketose: Zoals eerder vermeld, kan een koolhydraatarm dieet leiden tot ketose, waarbij je lichaam vetten gaat verbranden voor energie. Dit kan leiden tot gewichtsverlies en een vermindering van de lichaamsvetpercentage.

2. Verbetering van de cholesterolwaarden: Een koolhydraatarm dieet kan bijdragen aan een verbetering van de cholesterolwaarden. Onderzoek heeft aangetoond dat een koolhydraatarm dieet kan leiden tot een verlaging van het LDL-cholesterol, het slechte cholesterol, en een verhoging van het HDL-cholesterol, het goede cholesterol.

3. Verhoogde energie: Mensen die een koolhydraatarm dieet volgen, melden vaak een verhoogde energie en een verbeterde mentale helderheid. Dit kan te maken hebben met het feit dat het lichaam overgaat op het verbranden van vetten voor energie in plaats van glucose.

4. Verlies van vocht: In de eerste fase van een koolhydraatarm dieet kan er een verlies van vocht optreden. Dit komt doordat koolhydraten vocht vasthouden in het lichaam. Het verlies van vocht kan zorgen voor een snel gewichtsverlies, maar het is belangrijk om te weten dat dit geen blijvend gewichtsverlies is.

Als je een koolhydraatarm dieet wilt volgen, zijn er bepaalde voedingsmiddelen die je beter kunt vermijden. Hieronder vind je een overzicht van voedingsmiddelen die je niet mag eten tijdens een koolhydraatarm dieet en wat je wel kan eten.

Voedingsmiddelen om te vermijden:

 • Suiker en suikerhoudende producten, zoals snoep, koekjes en frisdrank.
 • Granen en zetmeelrijke producten, zoals brood, pasta, rijst en aardappelen.
 • Bewerkte voedingsmiddelen, zoals ontbijtgranen en snacks.
 • Fruit met veel suiker, zoals bananen, druiven en mango’s.

Voedingsmiddelen om te eten:

 • Vlees, zoals kip, rundvlees en varkensvlees.
 • Vis en zeevruchten, zoals zalm, tonijn en garnalen.
 • Eieren.
 • Niet-zetmeelrijke groenten, zoals spinazie, broccoli en bloemkool.
 • Gezonde vetten, zoals avocado, noten en zaden.
 • Zuivelproducten, zoals kaas en yoghurt.

Door deze voedingsmiddelen te eten en voedingsmiddelen met veel koolhydraten te vermijden, kan een koolhydraatarm dieet helpen bij het verliezen van gewicht en het verbeteren van de gezondheid. Zorg er wel voor dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt en eet ook gezonde koolhydraten, zoals groenten en fruit in beperkte mate. 

alt_tekst

Afvallen met ons Gratis 7 Dagen Keto Snelstart Pakket!

Onze weekmenu's en recepten hebben al meer dan 31.932 mensen geholpen om af te slanken. Wil jij ook samen met ons een kickstart geven aan jouw Keto succes? Vul hieronder je beste e-mail adres in:

Plaats een reactie