Keto Dieet: Alles wat je moet weten over het Ketogeen Dieet!

Het Ketogeen dieet is de laatste tijd erg populair geworden, maar wat is het precies? Waarom werkt het goed? En hoe kun je beginnen? In dit artikel vertellen wij je alles wat je moet weten over het ketogeen dieet, wat je mag eten, wat je niet mag eten, de voor- en nadelen, en nog veel meer. Lees snel verder:

Wat is het Ketogeen Dieet?

Het Keto dieet is een eetpatroon dat ervoor zorgt dat je lichaam vetten gebruikt als brandstof, in plaats van koolhydraten. Dit draag bij aan makkelijker gewichtsverlies en verschillende gezondheidsvoordelen waar we je later meer over vertellen.

Bij een Keto dieet verhoog je jouw inname van vetten en eiwitten en verlaag je juist je inname van koolhydraten. Het verminderen van je koolhydraatinname helpt je lichaam om in een staat van Ketose te komen, waarin je lichaam vet gaat gebruiken als energiebron.

Voor veel mensen is de grootste uitdaging bij het volgen van een Keto dieet: het vinden van een gebalanceerd voedingspatroon door mhet missen van hun favoriete koolhydraatrijke producten. Hierdoor merk je al snel dat je last kunt krijgen van futloosheid, honger en gebrek aan motivatie om je dieet vol te houden.

Om jou te helpen op een gezonde manier met Keto aan de slag te gaan, zonder alles eerst urenlang zelf uit te hoeven zoeken, delen we ons Gratis “Keto Snelstart Weekmenu” met je:

GRATIS DOWNLOAD: 7 Dagen Keto Snelstart Pakket – Hoe jij snel en gemakkelijk op een gezonde manier kunt afvallen met het keto dieet.

Wat mag je wel en niet eten bij het Ketogeen dieet?

Bij het Ketogeen dieet (of Keto Dieet) is het doel om het lichaam in een staat van Ketose te brengen. Dit betekent dat het lichaam gebruik gaat maken van vetten als primaire energiebron in plaats van koolhydraten.

Wat mag je wel eten bij het Keto dieet:

 • Veel vet (bijvoorbeeld olie, boter, noten, avocado’s, kaas)
 • Eiwitten (vlees, vis, eieren, noten)
 • Groenten (spinazie, broccoli, asperges, etc.)

Wat mag je niet eten bij het Keto dieet:

 • Koolhydraten (brood, rijst, pasta, aardappelen, suiker)
 • Fruit (behalve kleine hoeveelheden bessen)
 • Alcohol (behalve in beperkte hoeveelheden)

Hoe werkt Ketose en wanneer ben je in Ketose?

Ketose is een staat waarin het lichaam gebruik maakt van vetten als primaire energiebron in plaats van koolhydraten. Dit gebeurt wanneer er een tekort is aan koolhydraten (glucose) in het lichaam, zoals bij het ketogeen dieet, of wanneer het lichaam geen toegang heeft tot koolhydraten, zoals bij een lange periode van vasten.

Om in ketose te komen, moet het lichaam eerst de koolhydraten die het heeft opgeslagen (glycogeen) verbruiken. Wanneer deze opraken, begint het lichaam vetten af te breken in ketonen, zoals acetoacetaat, beta-hydroxybutyraat (BHB) en acetone. Deze ketonen worden vervolgens gebruikt als energiebron voor de hersenen en andere organen.

Het lichaam kan in Ketose zijn wanneer de concentratie Ketonen in het bloed tussen de 0,5 en 3 mMol/L ligt. Er zijn diverse manieren om te meten of je in Ketose zit, zoals met urine teststrips, bloed glucose en ketone meters en met behulp van een ademtest.

Wat zijn de voordelen van Ketose?

 1. Gewichtsverlies: Het lichaam begint vetten te gebruiken als primaire energiebron in plaats van koolhydraten, waardoor het lichaam minder calorieën opneemt en tot gewichtsverlies kan leiden.
 2. Vermindering van hongergevoel: Vetten worden langzamer afgebroken dan koolhydraten, waardoor het lichaam langer vol voelt. Dit kan leiden tot een vermindering van het hongergevoel.
 3. Verbeterde gezondheid van de hersenen: Ketonen, de afvalproducten van vetverbranding, worden gebruikt als alternatieve energiebron voor de hersenen, wat kan leiden tot verbetering van cognitie en geheugen.
 4. Verbetering van bepaalde gezondheidsproblemen: Het keto dieet kan helpen bij de behandeling van bepaalde gezondheidsproblemen.
 5. Verandering van de samenstelling van het lichaam: Als gevolg van de afname van vetopslag en toename van spiermassa, kan de samenstelling van het lichaam veranderen waardoor de verhouding tussen vet en spiermassa verandert.

Ook de voordelen van het ketogeen dieet ervaren? Start je Keto-reis vandaag met ons kant- en klare weekmenu: 

GRATIS DOWNLOAD: 7 Dagen Keto Snelstart Pakket – Hoe jij snel en gemakkelijk op een gezonde manier kunt afvallen met het keto dieet.

Wat zijn de nadelen van het Ketogeen Dieet?

Hoewel het Ketogeen Dieet veel voordelen heeft, zijn er ook enkele nadelen die je moet weten. Het Ketogeen Dieet kan veel tijd en energie kosten om het te volgen en het kan ook vrij moeilijk zijn om het te volhouden.

Daarnaast kan het Ketogeen Dieet leiden tot vermoeidheid, hoofdpijn, misselijkheid, constipatie en andere bijwerkingen zoals een verminderde prestatie bij het sporten. Ook kan het Ketogeen Dieet zorgen voor een tekort aan bepaalde voedingsstoffen, zoals vitamine D, calcium en ijzer.

Koolhydraten, eiwitten en vetten wat is de verdeling?

In een Ketogeen dieet is het belangrijk om de juiste balans te vinden tussen de macronutriënten: koolhydraten, eiwitten en vetten. Om in een staat van ketose te raken, dient de energie voor maximaal 5% uit koolhydraten te komen, 20% uit eiwitten en 75% uit vetten. Dit is anders dan een low-carb dieet waar 20% koolhydraten, 50% eiwitten en 30% vetten worden aangehouden. Voor vergelijking, het Voedingscentrum adviseert tussen de 40-70% koolhydraten, 10-25% eiwitten en 20-40% vetten te eten.

In een gemiddeld westers dieet wordt 45% van de calorieën uit koolhydraten, 15% uit eiwitten en 35% uit vetten gehaald. Het is belangrijk om te onthouden dat ieder lichaam anders reageert en dat het belangrijk is om te overleggen met een arts of diëtist voordat u begint met een keto dieet.

Welke groente zijn geschikt voor het Keto dieet?

Er zijn veel groenten die goed zijn voor het Keto dieet, omdat ze een lage hoeveelheid koolhydraten en veel vezels bevatten. Hier zijn enkele voorbeelden:

 1. Groene bladgroenten zoals spinazie, boerenkool, broccoli, en andere koolsoorten.
 2. Groene asperges, bieten, bloemkool, en koolrabi.
 3. Paprika’s, tomaten, courgette, en aubergines.
 4. Uien, knoflook, en prei.

Deze groenten zijn rijk aan vitamines, mineralen en antioxidanten en bevatten weinig koolhydraten.

Het is belangrijk om te onthouden dat sommige groenten meer koolhydraten bevatten dan andere, dus het is aan te raden om de hoeveelheid koolhydraten in groenten. Het is aan te raden om de hoeveelheid koolhydraten in groenten te controleren wanneer u een keto dieet volgt.

Welk fruit mag je niet eten bij het Ketogeen Dieet?

Fruit is een bron van koolhydraten en is daarom niet toegestaan bij het Ketogeen Dieet. Sommige soorten fruit zijn echter lager in koolhydraten dan andere fruitsoorten, zoals aardbeien, frambozen, kiwi’s en sinaasappels. Als je fruit wil eten tijdens het Ketogeen Dieet, kun je deze soorten fruit eten in kleine hoeveelheden.

Bijwerkingen bij het starten van het Keto dieet.

Er kunnen enkele bijwerkingen optreden in het begin van een keto dieet, ook wel “keto-griep” genoemd. Deze bijwerkingen zijn meestal tijdelijk en verdwijnen na verloop van tijd. Hier zijn enkele veelvoorkomende bijwerkingen:

 1. Vermoeidheid: Door het ontbreken van koolhydraten, kan het lichaam tijdelijk een tekort aan energie ervaren.
 2. Hoofdpijn: Hoofdpijn kan optreden als gevolg van veranderingen in het water- en elektrolytenbalans in het lichaam.
 3. Verstoorde spijsvertering: Diarree, constipatie, gas en opgeblazen gevoel kunnen optreden als gevolg van veranderingen in de spijsvertering.
 4. Veranderde eetlust: Sommige mensen kunnen een afname van hun eetlust ervaren in het begin van het dieet.
 5. Veranderde concentratie: Sommige mensen kunnen een afname van hun concentratie ervaren in het begin van het dieet.

Het is belangrijk om te weten dat na verloop van tijd deze bijwerkingen meestal verdwijnen en dat het keto dieet niet voor iedereen geschikt is. Het is aan te raden om te overleggen met een arts of diëtist voordat u begint met een keto dieet.

Conclusie

Het Keto Dieet helpt ibj gewichtsverlies doordat je het lichaam in een staat van Ketose brengt door minder koolhydraten te eten. In deze staat gebruikt het lichaam vetten als zijn primaire bron van energie in plaats van koolhydraten. Verder kan het Keto dieet bijdragen aan een vermindering van het hongergevoel omdat vetten langzamer worden afgebroken dan koolhydraten.

Bedankt voor het lezen van ons blog op gezonderecepten.nl. We hopen dat je inspiratie heb opgedaan voor gezonde maaltijden en dat je ons zult blijven volgen voor nog meer gezonde recepten en tips. Onthoud dat een gezonde levensstijl begint met gezonde keuzes in de keuken.

alt_tekst

Afvallen met ons Gratis 7 Dagen Keto Snelstart Pakket!

Onze weekmenu's en recepten hebben al meer dan 31.932 mensen geholpen om af te slanken. Wil jij ook samen met ons een kickstart geven aan jouw Keto succes? Vul hieronder je beste e-mail adres in:

7 gedachten over “Keto Dieet: Alles wat je moet weten over het Ketogeen Dieet!”

 1. Goedemorgen,
  Ik wilde de 7 daagse gratis keto SnelStart downloaden om kennis te maken en dan komt er dat het verkopen is. Klopt dat omdat de link nog overal staat.
  Ik hoor het graag.
  Liefs Rosita

  Beantwoorden
  • Beste Rosita,

   Bedankt voor je bericht en je interesse in onze 7-daagse gratis Keto SnelStart. Mijn excuses voor het misverstand. De link die je hebt gevolgd, zou je naar een pagina moeten leiden waar je de download gratis kunt verkrijgen.

   Om dit probleem op te lossen en je de juiste informatie te kunnen verstrekken, heb ik je een e-mail gestuurd met de juiste downloadlink.

   Als je nog verdere vragen hebt of als er iets anders is waar ik je mee kan helpen, laat het me dan alsjeblieft weten.

   Met vriendelijke groet,

   Thijs van Gezonderecepten.nl

   Beantwoorden
  • Bedankt voor je reactie, Greet!

   Het is jammer om te horen dat je moeilijkheden ondervindt met afvallen, vooral als het gaat om de kosten van gezond eten. Je bent zeker niet alleen – we horen dit probleem vaak.

   Bij ons staat juist voorop dat gezond eten niet duur hoeft te zijn. Onze kookboeken, inclusief de 28 Dagen Keto Challenge, laten je zien hoe je dit kunt bereiken. We hebben handige boodschappenlijstjes die je helpen om groter in te kopen en zo voedselverspilling te verminderen.

   Daarnaast hebben we recentelijk ons Keto Budget Kookboek gelanceerd. Dit boek is specifiek ontworpen om je te helpen besparen op je boodschappen!

   Ik weet zeker dat je er iets aan zult hebben.

   Met gezonde groet,
   Thijs van Gezonderecepten.nl

   Beantwoorden
 2. Ik kon niet wachten om te beginnen. Ik was zo enthousiast dat mijn boek door een ongelukje met water, haast niet meer te lezen was. Deze werd kosteloos vervangen met een lief en persoonlijk kaartje erbij. Wat een service. De stracciatelli cake heb ik al 2x gemaakt. Heerlijk. 2 uur later moest ik de lunch overslaan omdat ik nog steeds geen hongergevoel had. De combinatie van amandelmeel en kokosmeel in veel recepten is super. Ook de bodems voor pizzas zijn goed gelukt en die met de rookworst heb ik vervangen door grote gebakken garnalen en uitgelekte gebakken champignons. Creatie in variatie is mogelijk doordat de basis super is. Dank jullie wel voor hiervoor!

  Beantwoorden
 3. Ik lees veel over dit dieet maar ik ben steeds erg moe. Mijn bloedwaardes zijn ok maar ik durf niet beginnen met het keto dieet omdat ik lees dat je er moe van wordt.

  Beantwoorden
  • Beste Miren,

   Bedankt voor je bericht en je interesse in het keto dieet. Ik begrijp dat je bezorgd bent over de vermoeidheid die sommige mensen ervaren tijdens het volgen van het keto dieet. Hoewel vermoeidheid een mogelijke bijwerking kan zijn tijdens de overgangsfase naar ketose, is het belangrijk op te merken dat dit meestal van voorbijgaande aard is.

   Als je meer wilt weten over de zogenaamde “keto-griep” en hoe je hiermee kunt omgaan, raad ik je aan om ons blog op onze website te bekijken. Daar hebben we tips en suggesties om de overgangsperiode soepeler te laten verlopen.

   Onze website biedt ook waardevolle informatie en hulpbronnen om je te ondersteunen bij het starten en volhouden van het keto dieet. Als je nog meer vragen hebt, sta ik altijd klaar om te helpen.

   Met vriendelijke groet,

   Thijs van Gezonderecepten.nl

   Beantwoorden

Plaats een reactie