Gezonde tiramisu taart zonder alcohol

Dessert
Heb je zin in een heerlijke tiramisu taart, maar wil je de alcohol liever vermijden? Dan is hier het perfecte recept voor jou! Deze gezonde tiramisu taart zonder alcohol is net zo lekker als de traditionele versie, maar zonder de toegevoegde alcohol. Deze gezonde tiramisu taart is niet alleen lekker, maar ook nog eens voedzaam en gemakkelijk te maken.
Porties: 8

Voedingswaarden (per portie)

Calorieën 353kcal
Eiwitten 9g
Koolhydraten 5g
Vetten 30g

Ingrediënten

 • 4 eieren
 • 0,5 theelepel bakpoeder
 • 40 gram erythritol 
 • 140 gram amandelmeel
 • 200 gram roomkaas
 • 30 gram erythritol 
 • 250 gram mascarpone
 • 2 theelepels vanille-poeder
 • 60 ml espresso
 • 20 druppels steviala drops (amaretto-smaak)
 • 30 gram witte suikervrije chocolade
 • Toppings: cacaopoeder, witte suikervrije chocolade 

Aan de slag

 • Klop in een kom 4 eieren los. Voeg er een snuifje bakpoeder en 40 gram erythritol aan toe. Meng alles goed onder elkaar. Voeg er tenslotte nog 140 gram amandelmeel aan toe en blijf goed roeren. 
 • Giet het mengsel in een met bakpapier beklede bakvorm (21 op 11cm) en plaats voor 20 minuutjes in een oven van 170°C. Laat het hierna 10 minuten in de oven zitten met de deur open.
 • Mix 200 gram roomkaas met 20 gram erythritol, 250 gram mascarpone en 2 theelepel vanille-poeder.
 • Meng 60 milliliter espresso met 10 gram erythritol en 20 druppels Steviala amaretto (of gebruik een scheutje echte sterke drank).
 • Start nu met het samenstellen van je cake: snijd je (volledig afgekoelde) cake doormidden en besmeer de eerste laag met het koffiemengsel (de cake mag goed vochtig worden) en bedek met een laagje van de mascarpone. Rasp hierover witte chocolade. Bedek met de tweede helft van de cake en herhaal de laagjes.
 • Bestrooi met cacaopoeder en chocolade.

Waarom kan je beter geen alcohol benuttigen tijdens je keto doet?

Het is over het algemeen af te raden om alcohol te consumeren tijdens een keto dieet. Dit komt omdat alcohol metabolisch gezien een voorrang krijgt in het lichaam, waardoor het de vetverbranding kan vertragen. Wanneer je een keto dieet volgt, ben je afhankelijk van ketose – een metabolische toestand waarbij het lichaam vetten als primaire energiebron gebruikt in plaats van koolhydraten. Het drinken van alcohol kan dit proces verstoren doordat het lichaam eerst alcohol afbreekt voordat het weer doorgaat met het verbranden van vetten. Dit kan leiden tot een tijdelijke onderbreking van het ketogene proces en het vertragen van je voortgang in gewichtsverlies.

Bovendien bevatten veel alcoholische dranken koolhydraten en suikers die je ketogene dieet kunnen doorbreken. Bier en zoete wijnen bijvoorbeeld, bevatten aanzienlijke hoeveelheden koolhydraten, terwijl sterke dranken zoals rum en wodka vaak worden gemengd met suikerhoudende frisdranken of vruchtensappen. Deze toegevoegde suikers kunnen leiden tot een piek in de bloedsuikerspiegel en ervoor zorgen dat je uit ketose raakt. Daarnaast kan het drinken van alcohol je remmingen verminderen en je verleiden tot het eten van voedingsmiddelen die niet passen binnen je keto dieet, zoals fastfood of snacks met veel koolhydraten. Het is dus verstandig om alcohol tijdens je keto dieet te vermijden om je inzet voor gewichtsverlies en ketose optimaal te ondersteunen.

Wat is erythritol?

Erythritol is een natuurlijke suikervervanger die steeds populairder wordt in het kader van een keto dieet. Het is een polyol, een soort suikeralcohol, die van nature voorkomt in fruit en gefermenteerde voedingsmiddelen. Erythritol heeft een zoete smaak, vergelijkbaar met suiker, maar bevat bijna geen calorieën en heeft een minimale invloed op de bloedsuikerspiegel. Dit maakt het een geschikte optie voor mensen die een keto dieet volgen, omdat ze de koolhydraatinname willen beperken. Erythritol wordt niet gemetaboliseerd door het lichaam en wordt vrijwel onveranderd uitgescheiden, waardoor het geen invloed heeft op de insulineproductie.

Daarnaast heeft erythritol geen invloed op de ketosestaat, waarbij het lichaam vet verbrandt voor energie in plaats van koolhydraten. Omdat erythritol geen significante invloed heeft op de bloedsuikerspiegel of insulineproductie, wordt het beschouwd als een koolhydraatarme zoetstof die geschikt is voor een keto dieet. Het is belangrijk op te merken dat hoewel erythritol als veilig wordt beschouwd en weinig bijwerkingen heeft, sommige mensen overgevoeligheid kunnen ervaren en maagklachten kunnen krijgen bij overmatig gebruik. Zoals bij alles is matiging de sleutel, en het is raadzaam om individuele reacties en tolerantieniveaus te observeren bij het gebruik van erythritol of andere suikeralcoholen tijdens een keto dieet.

alt_tekst

Afvallen met ons Gratis 7 Dagen Keto Snelstart Pakket!

Onze weekmenu's en recepten hebben al meer dan 31.932 mensen geholpen om af te slanken. Wil jij ook samen met ons een kickstart geven aan jouw Keto succes? Vul hieronder je beste e-mail adres in:

Plaats een reactie

Rating recept