Dag 20 - Keto testen

Hallo,

Welkom bij dag 20 alweer! Je bent al een lange tijd bezig met deze challenge en de kans dat jij al in Ketose bent is erg groot. Dat gebeurt immers na 3 tot 4 dagen al. En als je het koolhydraatarme eten goed aanhoudt zal je hoogstwaarschijnlijk nog steeds in Ketose zijn.

Het valt je misschien al op dat we dit niet met zekerheid uitspreken. Dat komt omdat je niet 100% op gevoel kan weten of je in Ketose bent. En wat als je een keertje wat meer koolhydraten binnenkrijgt… ben je dan meteen uit Ketose? En hoe weet je dat dan?

Vandaag gaan we het met je hebben over hoe je van deze vraagtekens en onzekerheden zekerheid kan maken, namelijk: door je ketonen te testen. Het meten van het ketonengehalte in je lichaam kan via drie manieren: via je urine, adem en je bloed.

  • Urine strips zijn voor velen de populairste optie. Ze zijn makkelijk te verkrijgen, zeer makkelijk te gebruiken en ze zijn niet duur. De nauwkeurigheid hangt echter wel af van hoe gehydrateerd te bent. Het is dus niet altijd 100% nauwkeurig.
  • Door te blazen in een ketonenmeter wordt het acetongehalte in je adem gemeten. Dit is een hele nauwkeurige manier, maar ook redelijk prijzig.
  • De bloedketonenmeter werkt hetzelfde als een bloedglucosemeter. Aan de hand van een druppel bloed wordt afgelezen hoe hoog het beta-hydroxybuturaatgehalte is in je bloed. Ook dit is een zeer nauwkeurige manier, maar wel erg prijzig door de aanschaf van het apparaat en de strips.

Wanneer moet je dan meten?

Er is geen specifiek moment waarop je moet meten. Wel zijn er een aantal dingen waarmee je rekening moet houden. Test niet vlak na het eten, omdat er dan een glucosepiek in je lichaam vormt. Test 1 of 2 uur na het eten.

In de ochtend zijn je ketonen het laagst en in de avond het hoogst. Je kan dus in de ochtend testen om te zien of je al in Ketose bent. Als dat zo is weet je zeker dat je het de rest van de dag ook zal zijn.

Het gebruik van supplementen verhoogt het ketonen in je bloed, dus test ook niet rond het gebruik van de supplementen. Deze blijven best lang in je bloed dus je kan beter een halve dag of een hele dag later testen.

Als je een urinetest doet moet je rekening houden met dat het vers is en geen ochtendurine. Dit beïnvloedt de nauwkeurigheid van de test.

En dan het belangrijkste: wanneer ben je nou in Ketose?

Een urinetest vertelt je door middel van de kleur van de strip of je in Ketose bent. De adem- en bloedtest geven cijfers die aantonen of je wel of niet in Ketose bent. Hoe je dit kan aflezen is afhankelijk van de soort test en het merk. Lees goed de bijsluiter als je een test gebruikt om af te lezen of je in Ketose bent.

Succes!
Mitch van Gezonderecepten.nl

Vragen? Stuur ons een mail naar: [email protected]