Dag 2 - De eerste stap richting Ketose

Hey,

Al een start kunnen maken met de Snelstart Gids en Het Intermittent Fasting Actieplan?

Geen haast! We nemen je stap voor stap aan de hand om deze nieuwe levensstijl jezelf eigen te maken.

Het eerste ding wat nu belangrijk is om te begrijpen is: Waarom Keto zo goed werkt?

Veel mensen denken dat Keto hetzelfde is als Koolhydraatarm eten… Maar dat is niet het geval!

Bij Keto verlagen we niet alleen de koolhydraatinname, maar gaan we ook onze vetinname verhogen. Met als resultaat: dat de glucose voorraad in je lichaam afneemt (door het eten van minder suikers in de vorm van koolhydraten), en je lichaam automatisch over zal gaan op het verbranden van vet als brandstof voor jouw lichaam.

Het bijproduct wat bij het verbranden van je vet vrijkomt noemen we Ketonen, vandaar de naam Keto.

En het is juist deze transitie, van glucose naar vet, die het Keto dieet zo enorm effectief kan maken voor het verbranden van veel vet.

Het doel van deze challenge is om jou veilig, effectief en gezond deze transitie te laten maken.

Let wel op: We raden altijd aan je dokter op de hoogte te stellen wanneer je met het Keto dieet start.

Hoe gaan we deze transitie bewerkstelligen? 

Uiteindelijk is het doel dat je 80%-90% van calorieën per dag uit vet gaat halen.

Dat betekent: Dat als jij 2000 calorieën per dag mag eten. Je 1800 kcal. (ong. 200g) vet, 200 kcal. (ong. 40g) koolhydraten en 200 kcal. (ong. 40g) eiwitten.

Maar het zou onverstandig zijn om in 1 keer deze drastische switch te maken. We gaan het daarom in kleine stapjes doen.

Hier is wat je vandaag moet doen: 

Stap 1: Start met het verlagen van je koolhydraatinname

We willen je lichaam laten wennen aan de vermindering van glucose. Let de komende dagen daarom goed op dat je minder koolhydraten tot je neemt.

Weet je niet welke producten veel koolhydraten bevatten? 

In de Snelstart Gids vanaf blz. 27 geven we je een handige lijst met producten die Keto Proof zijn en producten die je beter kunt vermijden. Neem deze lijst goed in je op. Dit creëert bewustheid bij jezelf voor de rest van deze challenge.

Bewerkte voeding, brood en alles met granen kun je beter de komende dagen vermijden. Uiteindelijk is het tijdende de challenge de bedoeling dat jij je koolhydraten alleen nog maar uit fruit en groenten haalt.

Stap 2: Start met het verhogen van je vetinname

Je voelt hem al aankomen. Naast het verlagen je koolhydraatinname, wil je de komende dagen ook je vetinname gaan verhogen.

De makkelijkste manier om dit de komende dagen te doen is door wat extra olijfolie of kokosolie te gebruiken tijdens het koken, een extra avocado te eten en te switchen naar het eten van vettere vleessoorten als spek, lamsvlees of gehakt.

Stap 3: Drink voldoende water

Het kan gebeuren, tijdens de transitie van glucose naar vet als brandstof voor je lichaam, dat jij je wat minder lekker gaat voelen. Dit fenomeen noemt men ook wel de Keto griep.

Er zijn verschillende redenen waardoor dit kan gebeuren.

Ten eerste: omdat je lichaam denkt dat zijn primaire brandstof op raakt en de switch naar de nieuwe brandstof nog moet plaatsvinden. Hierdoor kan je lichaam signalen van vermoeidheid naar je hersenen gaan sturen, waardoor jij je minder lekker voelt.

Ten tweede: omdat je lichaam gifstoffen opslaat in je vetcellen en deze bij verbranding van de vetcellen vrijkomen, wat kan leiden tot een onwel gevoel.

Hoe kunnen we dit effect minimaliseren? 

Door voldoende water te drinken! Water zorgt ervoor dat de gifstoffen zo snel mogelijk je lichaam worden uitgespoeld.

Water drinken is enorm belangrijk tijdens het Keto dieet, omdat door de vermindering van koolhydraten de kans op uitdroging enorm kan vergroten, met alle vervelende gevolgen van dien… (slechte stoelgang, meer hongergevoel etc…)

Zorg daarom dat je minimaal 2 liter water per dag drinkt tijdens deze challenge. En eigenlijk geldt: Hoe meer, hoe beter.

Morgen gaan we officieel van start met het volgen van het 21-Daagse Keto voedingsschema en kun jij je aanmelden voor de Keto Community. Gebruik vandaag om je lichaam te laten wennen aan het nieuwe eetpatroon.

Heel veel succes! En als je vragen hebt, stuur dan een mail naar: [email protected]

Met gezonde groet,
Mitch namens het team van Gezonderecepten.nl