Luchtige griekse yoghurt cake zonder suiker

Dessert
Maak kennis met de luchtige Griekse yoghurt cake zonder suiker – een heerlijk alternatief voor de traditionele, suikerrijke cake! Deze cake is perfect voor degenen die op zoek zijn naar een gezonde traktatie zonder concessies te doen aan de smaak. De Griekse yoghurt voegt niet alleen een romige textuur toe, maar zorgt ook voor een eiwitrijke boost. Door het weglaten van suiker wordt het zoete aroma op natuurlijke wijze afgeleid van de verse ingrediënten en de subtiele smaak van vanille.
Porties: 10

Voedingswaarden (per portie)

Calorieën 312kcal
Eiwitten 9g
Koolhydraten 6g
Vetten 23g

Ingrediënten

 • 200 gram Griekse yoghurt
 • 5 eieren
 • 200 gram amandelmeel
 • 90 gram roomboter
 • 40 gram Steviala kristal sweet 
 • 1 theelepel vanille-extract
 • 2 theelepels bakpoeder
 • Zout
 • 2 handjesvol rood fruit
 • 80 gram roomkaas
 • 1 eetlepel Steviala frost
 • Toppings naar keuze: rood fruit, basilicum, munt,…

Aan de slag

 • Meng 200 gram Griekse yoghurt met 5 eieren, 200 gram amandelmeel, 40 gram gesmolten roomboter, 40 gram Steviala Kristal Sweet, 1 theelepel vanille-extract, 2 theelepels bakpoeder en een beetje zout.
 • Roer heel voorzichtig een handjevol rood fruit (ik koos voor blauwe bessen) doorheen je beslag.
 • Neem een bakvorm en giet je beslag hier in. Werk af met nog eens een handjevol rood fruit.
 • Plaats voor 40 minuten in een oven van 180°C. Je cake is klaar als hij droog is vanbinnen (doe de truc met de satéprikker).
 • Laat volledig afkoelen.
 • Of maak de topping: klop 80 gram roomkaas op met 50 gram roomboter op kamertemperatuur en 1 eetlepel erythritol frost. Smeer over de cake, versier met rood fruit, basilicum, munt,… en laat in de koelkast hard worden.

Wat zijn de gezonde aspecten van Griekse yoghurt?

Griekse yoghurt heeft verschillende gezonde aspecten die goed passen binnen een keto dieet. Ten eerste is Griekse yoghurt laag in koolhydraten en suikers, waardoor het een goede keuze is voor mensen die een koolhydraatarm dieet volgen. Het bevat doorgaans minder lactose dan gewone yoghurt, wat het een geschikte optie maakt voor mensen die lactose-intolerant zijn of een gevoeligheid hebben voor lactose.

Daarnaast is Griekse yoghurt rijk aan eiwitten. Eiwitten spelen een essentiële rol in het behoud en de opbouw van spiermassa, evenals bij de verzadiging en het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel. Het hoge eiwitgehalte in Griekse yoghurt kan helpen om het hongergevoel te verminderen en de eetlust gedurende de dag onder controle te houden, wat gunstig is bij het volgen van een keto dieet waarbij het beperken van koolhydraten centraal staat.

Het is echter belangrijk om te vermelden dat niet alle Griekse yoghurtmerken en -varianten hetzelfde zijn. Sommige merken kunnen toegevoegde suikers bevatten of een hoger koolhydraatgehalte hebben, dus het is altijd raadzaam om het etiket te controleren en te kiezen voor Griekse yoghurt met een hoog eiwitgehalte en zo min mogelijk toevoegingen.

Fruitsuiker tijdens een keto dieet?

Fruitsuiker, ook wel bekend als fructose, is een natuurlijke suiker die voorkomt in fruit. Tijdens een keto dieet is het gebruikelijk om de inname van koolhydraten, inclusief suikers, tot een minimum te beperken om het lichaam in een staat van ketose te brengen. Helaas bevat fruit, hoewel het veel voedingsstoffen en vezels bevat, ook natuurlijke suikers zoals fructose. Deze suikers kunnen het moeilijk maken om in ketose te blijven, omdat ze de insuline- en bloedsuikerspiegels kunnen verhogen. Daarom wordt tijdens een keto dieet meestal aanbevolen om de consumptie van fruit en andere suikerrijke voedingsmiddelen, inclusief fructose, te beperken.

Het beperken van de inname van fructose tijdens een keto dieet kan helpen om een stabiele staat van ketose te behouden en het lichaam in staat te stellen vet als brandstof te gebruiken in plaats van koolhydraten. Hoewel sommige mensen mogelijk kleine hoeveelheden fruit kunnen opnemen zonder uit ketose te raken, is het belangrijk om de totale koolhydraatinname in de gaten te houden, inclusief die afkomstig zijn van fruit. Het is vaak raadzaam om te kiezen voor vruchten met een lager suikergehalte, zoals bessen, in plaats van vruchten met een hoog suikergehalte, zoals bananen of druiven. Door de inname van fructose te beperken en te kiezen voor koolhydraatarme voedingsmiddelen tijdens een keto dieet, kan men de beste resultaten behalen in termen van het behoud van ketose en het bevorderen van gewichtsverlies.

alt_tekst

Afvallen met ons Gratis 7 Dagen Keto Snelstart Pakket!

Onze weekmenu's en recepten hebben al meer dan 31.932 mensen geholpen om af te slanken. Wil jij ook samen met ons een kickstart geven aan jouw Keto succes? Vul hieronder je beste e-mail adres in:

Plaats een reactie