Keto Tiramisu is een koolhydraatarme variant van de klassieke tiramisu, met een luchtige amandelmeelcake doordrenkt met espresso en romige mascarponeroom. De cake wordt gebakken, afgekoeld en in laagjes opgebouwd met de mascarponecrème. Bestrooi met cacaopoeder voor de finishing touch. Met slechts 4,6 g netto koolhydraten per portie is dit een perfecte keto vriendelijke traktatie!
Porties: 3
Totale tijd: 52 minutenminuten
Voedingswaarden (per portie)
Calorieën 704kcal
Eiwitten 13.7g
Koolhydraten 4.6g
Vetten 69g
Ingrediënten
Cakebasis
100gramroomkaas
50gramerythritol of een andere suikervervanger
2grote eieren
50gramgesmolten ongezouten roomboter
60gramamandelmeel
1theelepelbakpoeder
1theelepelvanille-extract
Snufje zeezout
1sterke espresso (of cafeïnevrije variant)
Mascarponeroom
200grammascarpone
50mlongezoete slagroom
50grampoedersuikervervanger (bijv. erythritol)
1eigeel
1theelepelvanille-extract
Topping
Ongezoet cacaopoeder
Aan de slag
Maak de cakebasis
Verwarm de oven voor 180 °C (niet 190 °C, om de consistentie van de cake luchtigerte maken).
Meng in een kom de roomkaas, erythritol, eieren, gesmolten roomboter,amandelmeel, bakpoeder, vanille-extract en een snufje zout tot een glad beslag.(Voeg optioneel een shot espresso toe voor extra smaak.)
Giet het mengsel in een met bakpapier beklede ovenschaal of vorm (het hoeft nietperfect te zijn).
Bak de cake gedurende 25-30 minuten, of tot een satéprikker er schoon uitkomt.Laat de cake volledig afkoelen en schenk er daarna de espresso over zodat dezekan intrekken.
Maak de mascarponeroom
Klop de mascarpone los met de slagroom, poedersuikervervanger, eigeel envanille-extract tot een romige consistentie.
Zet het mengsel minstens 1 uur in de koelkast om stevig te worden.
Stel de tiramisu samen
Verkruimel de afgekoelde cake in kleine stukjes.
Neem glazen naar keuze en maak laagjes: begin met een laagje cakekruimels,gevolgd door een laag mascarponeroom. Herhaal dit tot het glas gevuld is.
Bestrooi de bovenkant met een laagje cacaopoeder.
Serveer direct of laat het nog even opstijven in de koelkast. Tijd om te genieten!