Ga terug
+ servings
Dessert
Keto Tiramisu is een koolhydraatarme variant van de klassieke tiramisu, met een luchtige amandelmeelcake doordrenkt met espresso en romige mascarponeroom. De cake wordt gebakken, afgekoeld en in laagjes opgebouwd met de mascarponecrème. Bestrooi met cacaopoeder voor de finishing touch. Met slechts 4,6 g netto koolhydraten per portie is dit een perfecte keto vriendelijke traktatie!
Een hoog glas tiramisu iced coffee met lagen romige vulling, met koffie doordrenkte lange vingers en een bovenlaag met cacaopoeder, geserveerd met espresso shots, geschikt voor keto-, low-carb- en gewichtsverliesvriendelijk dieet.
Porties: 3
Totale tijd: 52 minuten

Voedingswaarden (per portie)

Calorieën 704kcal
Eiwitten 13.7g
Koolhydraten 4.6g
Vetten 69g

Ingrediënten

Cakebasis

  • 100 gram roomkaas
  • 50 gram erythritol of een andere suikervervanger
  • 2 grote eieren
  • 50 gram gesmolten ongezouten roomboter
  • 60 gram amandelmeel
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel vanille-extract
  • Snufje zeezout
  • 1 sterke espresso (of cafeïnevrije variant)

Mascarponeroom

  • 200 gram mascarpone
  • 50 ml ongezoete slagroom
  • 50 gram poedersuikervervanger (bijv. erythritol)
  • 1 eigeel
  • 1 theelepel vanille-extract

Topping

  • Ongezoet cacaopoeder

Aan de slag

Maak de cakebasis

  • Verwarm de oven voor 180 °C (niet 190 °C, om de consistentie van de cake luchtiger
    te maken).
  • Meng in een kom de roomkaas, erythritol, eieren, gesmolten roomboter,
    amandelmeel, bakpoeder, vanille-extract en een snufje zout tot een glad beslag.
    (Voeg optioneel een shot espresso toe voor extra smaak.)
  • Giet het mengsel in een met bakpapier beklede ovenschaal of vorm (het hoeft niet
    perfect te zijn).
  • Bak de cake gedurende 25-30 minuten, of tot een satéprikker er schoon uitkomt.
    Laat de cake volledig afkoelen en schenk er daarna de espresso over zodat deze
    kan intrekken.

Maak de mascarponeroom

  • Klop de mascarpone los met de slagroom, poedersuikervervanger, eigeel en
    vanille-extract tot een romige consistentie.
  • Zet het mengsel minstens 1 uur in de koelkast om stevig te worden.

Stel de tiramisu samen

  • Verkruimel de afgekoelde cake in kleine stukjes.
  • Neem glazen naar keuze en maak laagjes: begin met een laagje cakekruimels,
    gevolgd door een laag mascarponeroom. Herhaal dit tot het glas gevuld is.
  • Bestrooi de bovenkant met een laagje cacaopoeder.
  • Serveer direct of laat het nog even opstijven in de koelkast. Tijd om te genieten!