
Voedingswaarden (per portie)
Ingrediënten
- 250 gram tempeh
- 2 teentjes knoflook
- 1 cm verse gember
- 1 rode peper
- 3 eetlepels sojasaus
- 2 eetlepels ketjap manis
- 2 eetlepels pindakaas
- 4 eetlepels kokosmelk
- 200 gram bloemkoolrijst
- 1 lente-ui
Aan de slag
- Leg de satéprikkers in een kom met koud water om te voorkomen dat ze verbranden tijdens het grillen.
- Pel en snipper de knoflook. Schil de gember en rasp deze fijn. Was de rode peper, verwijder de zaadjes en snijd in kleine stukjes.
- Snijd het blok tempeh in blokjes van ongeveer 1×1 cm en doe ze in een grote kom. Voeg de knoflook, geraspte gember, rode peper, sojasaus en 1 eetlepel ketjap manis toe. Meng goed, zodat alle blokjes tempeh gelijkmatig zijn bedekt. Zet de tempeh een half uur in de koelkast om te marineren.
- Maak ondertussen de pindasaus. Doe de pindakaas, kokosmelk en 1 eetlepel ketjap manis in een steelpannetje. Verwarm het geheel op een laag vuurtje en roer goed door (maar laat de saus niet koken). Voeg een scheutje gekookt water toe en roer tot de saus de gewenste dikte heeft. Voor een dunnere saus voeg je extra water toe. Zet het vuur op de laagste stand om de pindasaus warm te houden.
- Was de lente-ui en snijd in dunne ringetjes. Verwarm een koekenpan, voeg de bloemkoolrijst en een klein beetje water toe (totdat de rijst net onderstaat). Breng aan de kook en laat 2 minuten doorkoken. Giet af en roer de gesneden lente-ui erdoor.
- Haal de gemarineerde tempeh uit de koelkast en rijg de blokjes aan de geweekte satéprikkers.
- Verwarm een grillpan en gril de tempeh saté rondom in een paar minuten gaar.
- Serveer de tempeh saté met de warme pindasaus en de bloemkoolrijst.
Tempeh als plantaardig eiwitrijk alternatief
Tempeh is een ideale vleesvervanger voor wie meer plantaardig wil eten. Het zit boordevol eiwitten, vezels en B-vitamines, en heeft van nature een stevige structuur die perfect is voor sa
té. Door het te marineren met soja, ketjap en specerijen krijgt tempeh een volle, umami-rijke smaak. Een heerlijk én voedzaam alternatief dat je makkelijk in je weekmenu opneemt.
Zelf pindasaus maken: makkelijker (en lekkerder) dan je denkt
Pindasaus uit een potje? Niet nodig! Met slechts een paar simpele ingrediënten maak je binnen enkele minuten zelf een romige, licht pittige pindasaus. Door kokosmelk en een beetje ketjap toe te voegen, krijgt de saus een zachte, rijke smaak die perfect samengaat met de gegrilde tempeh. En het mooiste: je bepaalt zelf hoe pittig of romig je ’m maakt.