
Voedingswaarden (per portie)
Ingrediënten
Cake:
- 280 gram amandelmeel
- 35 gram kokosmeel
- 12 gram ongezoete cacaopoeder
- 2 theelepels bakpoeder
- ½ theelepel zuiveringszout (baking soda)
- zout
- 180 gram ongezouten boter (kamertemperatuur)
- 100 gram 2 Sweet Steviala
- 6 grote eieren (kamertemperatuur)
- 1 eetlepel pure vanille-extract
- 50 gram sojamelk of amandel-havermelk, etc (kamertemperatuur)
- 1 theelepel appelazijn
- ½ eetlepel rode voedselkleurstof
Topping en vulling:
- 435 gram roomkaas
- 65 gram roomboter
- 3 eetlepels Steviala Frost (of meer naar smaak)
- 1 theelepel vanille-extract
Aan de slag
- Verwarm de oven voor op 165 graden.
- Bekleed de bodem van een bakvorm (diameter 24) met bakpapier.
- Meng alle droge ingrediënten, amandelmeel, kokosmeel, cacaopoeder, bakpoeder, zuiveringszout (baking soda) en een snufje zout en zeef dit om klontjes te voorkomen.
- Meng in een kom de eieren met de appelazijn, vanille en de melk.
- Klop in een grotere kom de boter en de zoetstof tot een mooi glad mengsel (dit kan enkele minuten duren). Voeg als laatste de kleurstof toe.
- Voeg daarna langzaam de droge ingrediënten toe. Meng net zo lang tot ze goed zijn opgenomen in het beslag.
- Verdeel het beslag gelijkmatig over de met bakpapier beklede bakvorm en strijk de bovenkant glad met een spatel.
- Bak 50-60 minuten in de voorverwarmde oven. Dek na 40 minuten de bovenkant af met aluminiumfolie om verbranden tegen te gaan. Prik met een satéprikker in de cake om te controleren of de cake gaar is. De satéprikker moet droog aanvoelen, dan is de cake gaar.
- Bereid het roomkaasglazuur door eerst de boter romig en wit te kloppen, dit duurt zeker 5-10 minuten. Voeg daarna de roomkaas en de vanille toe en meng tot een mooie massa.
- Als de taart is afgekoeld, snijd je de cake horizontaal doormidden en vul je deze met de roomkaasvulling. Garneer de cake met nog wat roomkaasvulling.
Red velvet, maar dan zonder suiker en gluten
De klassieke red velvet cake staat bekend om z’n rijke smaak en romige topping, maar dit recept bewijst dat je ook zónder suiker of gluten kunt genieten van diezelfde beleving. Door amandelmeel en een natuurlijke zoetstof te gebruiken, krijg je een zachte, smeuïge cake die perfect past binnen een koolhydraatarm of suikervrij eetpatroon. Het is de ideale traktatie voor wie gezond eet, maar wel wil blijven genieten van iets feestelijks.
Gezond bakken met amandelmeel
Steeds meer mensen kiezen bewust voor alternatieven zonder geraffineerde suikers of tarwe, en deze cake is daar een perfect voorbeeld van. Amandelmeel geeft niet alleen een heerlijke textuur, maar is ook rijk aan vezels en gezonde vetten. Door zoetstof zoals Steviala te gebruiken, houd je de cake lekker zoet zonder bloedsuikerpieken. Zo maak je in een handomdraai een verantwoorde traktatie waar iedereen van kan meegenieten.