Voedingswaarden (per portie)
Ingrediënten
- 180 gram amandelmeel
- 80 gram roomboter
- 40 gram Steviala ery-bronze
- Zout
- 1 theelepel xanthaangom
- 3 eieren
- 4 citroenen
- 65 gram Steviala sweet vanille
- Handjevol blauwe bessen
- 3 eetlepels kokossnippers
Aan de slag
- Meng 150 gram amandelmeel met 80 gram gesmolten boter, 40 gram Steviala ery-bronze, snuifje zout en 1 theelepel xanthaangom.
- Doe het beslag in een (met bakpapier beklede) bakvorm en plaats voor 25 minuten in een oven van 175°C.
- Laat je cake afkoelen en maak ondertussen het citroenlaagje.
- Meng hiervoor 3 eieren, de schil van 1 citroen, het sap van 3 citroenen, 65 gram Steviala sweet vanille en 30 gram amandelmeel. Voeg er een handjevol blauwe bessen aan toe. Meng goed onder elkaar.
- Giet het mengsel over de cake en plaats voor 35min in een oven van 175°C. Het citroenlaagje moet volledig droog zijn.
- Laat je cake volledig (!) afkoelen vooraleer je hem aansnijdt in 10 stukjes.
- Strooi er kokossnippers overheen en geniet!
Wat is xanthaangom?
Xanthaangom is een veelgebruikt verdikkingsmiddel en stabilisator dat vaak wordt gebruikt in voedselproducten tijdens een keto dieet. Het is een natuurlijk polysacharide dat wordt geproduceerd door de fermentatie van suikers door de bacterie Xanthomonas campestris. Het heeft een unieke eigenschap om water aan te trekken en te binden, waardoor het een dikke consistentie geeft aan voedselproducten.
Tijdens een keto dieet is het belangrijk om koolhydraatinname te beperken, omdat het dieet gericht is op het bevorderen van ketose, een metabolische toestand waarin het lichaam vet verbrandt voor energie in plaats van koolhydraten. Xanthaangom kan een nuttig ingrediënt zijn in keto-vriendelijke recepten, omdat het weinig tot geen koolhydraten bevat en daarom geen significante invloed heeft op de bloedsuikerspiegel. Het kan worden gebruikt om sauzen, dressings, soepen en andere gerechten te verdikken en een romige textuur te geven, zonder de koolhydraatlimieten van het dieet te overschrijden.