Voedingswaarden (per portie)
Ingrediënten
- 100 gram amandelmeel
- 60 gram geraspte kaas
- 2 eieren
- Gedroogde kruiden: peper, zout, pizzakruiden
- 100 gram zonnebloempitten of pijnboompitten
- 50 gram geraspte Parmezaanse kaas
- 50 gram basilicum
- Olijfolie
- 4 plakjes serranoham
- 1 bol burrata
- Rucola
Aan de slag
- Meng 100 gram amandelmeel met 60 gram geraspte kaas, 2 eieren, zout en 1 eetlepel pizzakruiden van Green Gypsy Spices.
- Verdeel het deeg over een (met bakpapier beklede) bakplaat en rol uit tot je een mooie vorm hebt (ik doe nooit veel moeite om een perfect ronde pizza te krijgen, ik vind het net leuk dat het wat imperfect is). Je kan hiervoor best een ander vel bakpapier op je deeg leggen en zo uitrollen.
- Plaats 10 min in de oven op 190 graden, of tot je pizzadeeg lichtbruin is gekleurd.
- Je kan ondertussen je toppings klaarmaken zoals de pesto: 100 gram geroosterde zonnebloempitten of pijnboompitten (of een mengeling) mixen met 50 gram geraspte Parmezaanse kaas, 50 gram verse basilicum, 100 milliliter olijfolie en peper en zout.
- Als je pizzabodem klaar is, besmeer je hem met pesto, serranoham, burrata en rucola. Kruid met peper en zout en smullen maar!
Waarom amandelmeel inplaats van gewoon meel?
Tijdens een keto-dieet probeer je je koolhydraatinname tot een minimum te beperken en in plaats daarvan te vertrouwen op vetten en eiwitten als belangrijkste energiebronnen. Amandelmeel is een uitstekend alternatief voor gewoon meel als je op een keto-dieet bent, omdat het van nature laag is in koolhydraten en rijk aan gezonde vetten en eiwitten.
Gewoon meel wordt meestal gemaakt van tarwe, dat rijk is aan koolhydraten en gluten. Deze koolhydraten kunnen een piek in de bloedsuikerspiegel veroorzaken en het ketoseproces in het lichaam verstoren, waardoor het moeilijker wordt om vet te verbranden en gewicht te verliezen.
Amandelmeel daarentegen heeft een veel lagere koolhydraatinhoud en een hoger vezelgehalte, wat kan helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel en het bevorderen van het gevoel van verzadiging. Het is ook rijk aan gezonde vetten en eiwitten, die essentieel zijn voor het behoud van spiermassa en het bevorderen van de gezondheid.