
Voedingswaarden (per portie)
Ingrediënten
- 450 gram gemalen kipgehakt
- 50 gram amandelmeel
- 1 ei
- 100 gram hamblokjes
- 1 eetlepel boter
- 1 eetlepel olijfolie
- 250 ml volle room
- ½ kippenboullion blokje
- 1 theelepel mosterd
- 150 gram geraspte belegen of oude kaas
- verse peterselie
- knoflookpoeder. uienpoeder
- peper, zout
Aan de slag
- Meng in een kom de kip, amandelmeel, peper, zout, knoflookpoeder, uienpoeder en het ei tot een stevige massa. Vorm van dit mengsel 2 platte hamburgers en leg in het midden enkele blokjes ham en wat geraspte kaas. Vouw de randen naar elkaar toe om de vulling te omsluiten en rol het geheel op tot een gehaktballetje.
- Verhit op een middelhoog vuur een grote koekenpan met een beetje olijfolie. Bak de gehaktballen ongeveer 3 minuten aan één kant; draai ze om en bak nog eens 3-4 minuten tot ze goudbruin zijn. Haal de gehaktballen uit de pan en leg ze op een bord.
- Plaats de koekenpan weer op middelhoog vuur en smelt nu de boter erin. Voeg het kippenbouillon blokje en de mosterd toe en roer goed door. Laat het geheel 3-4 minuten zachtjes sudderen.
- Giet de slagroom erbij en klop door de saus tot deze begint te pruttelen.
- Voeg de resterende geraspte kaas toe en roer tot de kaas volledig is gesmolten en de saus romig is. Doe de gehaktballetjes terug in de pan en laat ze nog 3-4 minuten sudderen tot de saus iets is ingedikt.
- Breng op smaak met peper, zout en bestrooi met wat verse peterselie.
Waarom kipgehakt een slimme keuze is
Kipgehakt is een mager en veelzijdig alternatief voor traditioneel runder- of varkensgehakt. Het is rijk aan eiwitten, licht verteerbaar en past perfect in een bewuste leefstijl. In dit recept zorgt het voor een smeuïge basis die makkelijk te kruiden is en heerlijk combineert met de romige kaassaus. Ideaal als je op zoek bent naar een gezondere, maar toch smaakvolle optie.
Romige comfortfood zonder koolhydraten
Comfortfood hoeft niet zwaar of ongezond te zijn. Door te kiezen voor amandelmeel in plaats van paneermeel en room in plaats van een bloemsaus, blijft dit gerecht koolhydraatarm en vullend. De combinatie van gesmolten kaas, hartige ham en sappige kip maakt het onweerstaanbaar. Een perfecte maaltijd voor wie bewust eet, maar niet wil inleveren op smaak en genot.