Chocolade muffins zonder suiker

Dessert | Snack
Deze muffins zijn suikervrijj, dus ze zijn geschikt voor mensen met verschillende dieetvoorkeuren en -behoeften. En het beste van alles is dat ze ongelooflijk lekker zijn – rijk, chocoladeachtig en smeuïg, precies zoals een goede muffin hoort te zijn.
Porties: 6

Voedingswaarden (per portie)

Calorieën 241kcal
Eiwitten 6g
Koolhydraten 2g
Vetten 24g

Ingrediënten

 • 4 eieren
 • 120 gram roomboter
 • 50 ml kokos- of amandelmelk
 • 1 theelepel vanillepoeder
 • 3 eetlepels erythritol 
 • 60 gram amandelmeel
 • 40 gram kokosmeel
 • 2 theelepels bakpoeder
 • Toppings naar keuze: noten naar keuze, 3 eetlepels suikervrije chocola-pasta of notenboter

Aan de slag

 • Klop 4 eitjes los.
 • Voeg 120 gram gesmolten boter en 50 milliliter (kokos- of amandel)melk aan de eitjes toe. Meng goed.
 • Voeg er nu 1 theelepel vanillepoeder, 3 eetlepels erythritol, 60 gram amandelmeel, 40 gram kokosmeel en 2 theelepels bakpoeder aan toe.
 • Doe je beslag in (ingevette) muffinvormpjes of je siliconen muffin bakvorm. Doe in iedere muffin stukje chocolade of een lepeltje chocopasta of notenboter. Werk af met fijngehakte nootjes. Ik koos voor hazelnoten en pecannoten.
 • Plaats 20 minuten in een oven van 170°C. Let op, iedere oven is anders dus kijk goed na of je muffin voldoende gebakken is. Controleer met een prikker of hij klaar is.

Waarom kokos- of amandelmelk de beste vervanger is voor traditionele melk

Kokosmelk en amandelmelk worden vaak beschouwd als uitstekende vervangers voor traditionele melk tijdens een keto-dieet, en dit is om verschillende redenen. Ten eerste bevatten beide melkalternatieven veel minder koolhydraten dan gewone melk, wat ze ideaal maakt voor mensen die een ketogeen dieet volgen. Keto-diëten beperken de koolhydraatinname om het lichaam in een staat van ketose te brengen, waarbij het vet als primaire energiebron wordt gebruikt. Door te kiezen voor kokosmelk of amandelmelk kunnen mensen hun koolhydraatconsumptie laag houden en toch genieten van een romige, smakelijke drank.

Daarnaast bevatten kokosmelk en amandelmelk gezonde vetten die gunstig zijn voor een keto-dieet. Kokosmelk bevat voornamelijk middellangeketentriglyceriden (MCT’s), die snel worden omgezet in ketonen en gemakkelijk door het lichaam worden gebruikt voor energie. Deze MCT’s kunnen de vetverbranding bevorderen en de ketose bevorderen. Amandelmelk is ook rijk aan gezonde vetten, waaronder enkelvoudig onverzadigde vetten die het verzadigingsgevoel verhogen en helpen bij het beheersen van de eetlust.

Wat is erythritol?

Erythritol is een natuurlijke suikervervanger die steeds populairder wordt in het kader van een keto dieet. Het is een polyol, een soort suikeralcohol, die van nature voorkomt in fruit en gefermenteerde voedingsmiddelen. Erythritol heeft een zoete smaak, vergelijkbaar met suiker, maar bevat bijna geen calorieën en heeft een minimale invloed op de bloedsuikerspiegel. Dit maakt het een geschikte optie voor mensen die een keto dieet volgen, omdat ze de koolhydraatinname willen beperken. Erythritol wordt niet gemetaboliseerd door het lichaam en wordt vrijwel onveranderd uitgescheiden, waardoor het geen invloed heeft op de insulineproductie. Het is ook tandvriendelijk, omdat het geen voedingsbron is voor bacteriën die tandbederf veroorzaken.

Daarnaast heeft erythritol geen invloed op de ketosestaat, waarbij het lichaam vet verbrandt voor energie in plaats van koolhydraten. Omdat erythritol geen significante invloed heeft op de bloedsuikerspiegel of insulineproductie, wordt het beschouwd als een koolhydraatarme zoetstof die geschikt is voor een keto dieet. Het is belangrijk op te merken dat hoewel erythritol als veilig wordt beschouwd en weinig bijwerkingen heeft, sommige mensen overgevoeligheid kunnen ervaren en maagklachten kunnen krijgen bij overmatig gebruik. Zoals bij alles is matiging de sleutel, en het is raadzaam om individuele reacties en tolerantieniveaus te observeren bij het gebruik van erythritol of andere suikeralcoholen tijdens een keto dieet.

alt_tekst

Afvallen met ons Gratis 7 Dagen Keto Snelstart Pakket!

Onze weekmenu's en recepten hebben al meer dan 31.932 mensen geholpen om af te slanken. Wil jij ook samen met ons een kickstart geven aan jouw Keto succes? Vul hieronder je beste e-mail adres in:

Plaats een reactie