
Voedingswaarden (per portie)
Ingrediënten
Voor de bloemkoolbites:
- 1 kleine bloemkool, in roosjes verdeeld
- 2 eetlepels amandelmeel
- 50 gram geraspte Parmezaanse kaas
- 1 ei, losgeklopt
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 1 theelepel paprikapoeder
- Zout en peper naar smaak
- 1 eetlepel olijfolie (optioneel, voor extra krokantheid)
Voor de knoflook-yoghurtdip:
- 150 gram Griekse yoghurt (vol vet voor extra romigheid)
- 1 teentje knoflook, fijngehakt of geperst
- 1 eetlepel citroensap
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 theelepel gedroogde dille (optioneel, voor extra smaak)
- Zout en peper naar smaak
Aan de slag
Bloemkool voorbereiden:
- Verdeel de bloemkool in roosjes van gelijke grootte. Probeer ze niet te klein te maken, zodat ze een mooie bite behouden na het bakken.
Kruidenmengsel maken:
- Meng in een kom het amandelmeel, de geraspte Parmezaanse kaas, knoflookpoeder, paprikapoeder, zout en peper. Dit mengsel zal de bloemkool bedekken.
Bloemkool paneren:
- Klop het ei los in een kom. Dip de bloemkoolroosjes eerst in het losgeklopte ei, en rol ze daarna door het amandelmeelmengsel totdat ze goed bedekt zijn.
Bakken in de airfryer:
- Verwarm de airfryer voor op 180°C.
- Bestrijk de mand van de airfryer licht met een beetje olijfolie (optioneel) voor extra krokantheid.
- Plaats de bloemkoolbites in de airfryermand, zorg ervoor dat ze niet te dicht op elkaar liggen. Dit zorgt voor een gelijkmatige garing.
- Bak de bloemkoolbites 10-12 minuten, of totdat ze goudbruin en knapperig zijn. Schud de mand halverwege om te zorgen dat ze gelijkmatig bakken.
Knoflook-yoghurtdip maken:
- Meng de Griekse yoghurt, knoflook, citroensap en olijfolie in een kom. Roer goed door totdat de dip romig is.
- Voeg de gedroogde dille (optioneel), zout en peper toe en meng goed door. Zet de dip een paar minuten in de koelkast om de smaken goed te laten trekken.
- Serveer de bloemkoolbites warm met de knoflook-yoghurtdip. Geniet van deze krokante en gezonde snack!
Bloemkool als gezond alternatief voor snacks
Bloemkool is de perfecte vervanger voor traditionele, koolhydraatrijke snacks zoals frietjes of bitterballen. Het zit boordevol vezels, vitamine C en antioxidanten, en past daarom uitstekend binnen een koolhydraatarm of gezond voedingspatroon. Door bloemkool te paneren in amandelmeel en Parmezaanse kaas krijg je een knapperige bite, zonder dat je hoeft te frituren. Serveer het met een frisse yoghurtdip en je hebt een heerlijke én voedzame snack die ook nog eens kidsproof is!
Waarom de airfryer perfect is voor bloemkoolbites
De airfryer is dé keukenhulp voor wie gezond wil eten zonder in te leveren op smaak. In plaats van frituren in olie, zorgt de airfryer voor een krokante buitenkant met veel minder vet. Voor bloemkoolbites betekent dat: een goudbruin jasje, sappige binnenkant en een lekkere crunch. Ideaal voor drukke dagen, want je hoeft nauwelijks voor te verwarmen en alles is in 10–12 minuten klaar. Perfect als gezonde snack, vegetarisch bijgerecht of party food!